semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Ont i foten, men jag går igen

Den senaste veckan har jag lagt allt mer belastning på vänsterfoten. En övning handlar exempelvis om att stå på vänsterbenet, stöttad med en krycka och dra högerbenet bakåt och åt sidan med ett gummiband som motstånd. Igår kväll högg det till i ovansidan av foten. Den är inte van vid så mycket belastning.

Så det var ändå med lite spänning som jag gick till frisören (1,2 km enligt Eniro) med den onda foten. Gick 100 steg med kryckorna enbart för balansen - höger fot, vänster krycka, vänster fot, höger krycka - och sedan 100 steg med bägge kryckorna isatta samtidigt som vänster fot. På hemvägen märkte jag att jag knappt behövde sätta i kryckorna när jag gick på det förstnämnda sättet; jag gick nästan helt vanligt, om än på ett stapplande sätt.

Det är nog så jag får lära mig gå igen. Det kommer att göra ont i foten, men den typen av smärta är jag ändå van vid efter alla stukningar i fotbollsmatcher och under löprundor.

Att kunna gå igen har känts som en utopi under en lång tid men nu är jag nästan där.

SemanticDave @ 2011-10-12 14:45:48 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Förbereder för ett liv utan ortos 2

Så var vi där igen. Nästan. Det är en vecka till tills nästa sjukgymnastbesök och då är det dags för ortosborttagning för andra gången, men den här gången har jag tänkt använda den vid speciella tillfällen även efter det.

Imorgon är det åtta veckor sedan rerupturen. Det känns lite som att gå i mål faktiskt. Åtta veckor kändes väldigt avlägset när jag låg och tjurade på en brits på akuten. Efter nu totalt fyra månader är måtten som följer:

Här ska det nämnas att låren mätte jag nu på tjockaste stället, men höger lår har aldrig varit så tjockt. Det vänstra är nästan tillbaka på normal nivå fast inte lika "fylligt" ner mot knäet. Men jag kommer dit snart. Nu 40 kilo på quadricepscurlen. I övrigt har det inte förändrats mycket. Vänster underben har legat stadigt på samma omkrets sedan gipsborttagningen, och det var inte mycket annat att vänta då jag inte får träna dess muskler än (annat än i form av belastningen när jag går).

Jag går numera med kryckorna. Det ser lite lustigt ut eftersom jag knappt kan vinkla foten uppåt och inte har någon vidare styrka i den, men det får helt enkelt vara så. Testade att gå några längder i lägenheten utan ortos och det kändes en aning skumt. Det ser komiskt ut när man tittar ner, ser ett normalstort knä och under det en tunn och avlång sak som ska bära kroppsvikten. Det kommer ta lång tid att träna upp muskulaturen igen.

Summering av känsloläget: glad att det går framåt, livrädd för att det ska hända igen.

SemanticDave @ 2011-10-11 17:21:56 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Den årliga höstförkylningen

Sambon har influensa och jag är förkyld. Det är höst, folk stöter på varandra efter semestern och jobbresorna har kommit igång. Åtminstone för min sambo, för mig handlar det nästan uteslutande om jobb hemifrån. Det är praktiskt att vara doktorand ibland.

Det är förstås lite jobbigt att vara lite småsjuk samtidigt som man haltar runt med kryckorna. Måste dricka mycket vätska och tömma näsan på saker som kroppen stöter bort. Det blir fler promenader i lägenheten, men min dagliga utomhuspromenad kommer knappast på fråga. Det är lite mer besvärligt och lite mer instängt än vanligt.

På onsdag är det besök hos sjukgymnasten för andra gången sedan rerupturen. Det är på dagen sju veckor efter skadan slogs upp igen. Nu kan jag vinkla foten till neutralläge, men det känns verkligen att det tar stopp där. De senaste dagarna har jag haft smärtor i foten, främst på ovansidan, och cirkulationen har också blivit lidande eftersom vadmuskeln varit inaktiv.

Den är tunn nu. Se på bilden nedan. Tänk vad fort man tappar muskelmassa! Och än så länge får jag inte träna vadmuskeln mer än den träning jag får av mina promenader. Sjukgymnasten har instruerat mig att gå långsamt och belasta foten och benet så mycket jag kan, och det känns allt bättre men samtidigt känns det väldigt långt från den dag då jag vågar belasta lika mycket utan ortos.

Den där rädslan för att skadan ska gå upp igen finns kvar. Känslan av att en fiolsträng går av kommer tillbaka varje gång jag halkar till något. Jag halkade till lite med kryckan på gymmet för någon vecka sedan. Kryckan kan möjligen ha förflyttat sig en centimeter eller två, men hela kroppen reagerande som om senan hade gått av igen. Fast utan smärta. Det tog några sekunder innan jag insåg att allt var som det skulle.

Men kroppens minne har den där händelsen för snart sju veckor sedan lagrad, och det verkar inte som att den kommer försvinna från det än på ett tag.

SemanticDave @ 2011-10-03 13:35:34 (uppdaterad 2011-10-03 13:36:27) » Permalänk

rehab avsliten hälsena

En månad efter operation

Det har gått en månad efter operationen och drygt tre efter första hälsenerupturen. Idag var jag hos sjukgymnasten för att få instruktioner för kommande veckorna. Ingen styrketräning alls för vadmuskeln den här gången, vilket skiljer sig från förra gången då jag skulle träna den statiskt. Men nu får den träningen vänta. Istället läggs fokus på att träna upp lårmuskeln igen, att få upp rörligheten i foten och att belasta mer när jag går med kryckorna.

Skynda långsamt är mitt ledord. Det här får ta tid för en reruptur till vill jag inte ha. Blir det en rereruptur då? Det ordet finns inte. En Google-sökning ger en träff - en sida på tyska - och komplettera med ordet angst så har du en regelrätt Googlewhack.

Jag har tittat till benet under ortosen dagligen, men det är först när man ser benen bredvid varandra som man märker vad som hänt efter drygt tre månader. Inga mått behöver tas och den vita (nåja) tuben behöver inte tas av för att skillnaden ska synas. Ponera att jag någon gång spelar fotboll igen, kommer jag att kunna klappa till bollen lika hårt med vänstern som med högern, som jag brukade kunna?

Det är en ofantlig lång väg dit och jag är inte inställd på att nå dit igen. Just nu nöjer jag mig med att veta att jag gör framsteg varje dag. Det är fördelen med att vara långtidsskadad.

SemanticDave @ 2011-09-21 14:45:29 » Permalänk

fotboll rehab avsliten hälsena googlewhack

Tillbaka på heltid imorgon

Vänster underben: 34, höger underben: 38, vänster lår: 55, höger lår: 58. I skrivande stund är det på klockslaget tre veckor sedan de rullade ut mig ur rummet för operation. Totalt har det gått nästan 13 veckor sedan första rupturen och det är klart att man undrar hur långt man hade kommit om man hade valt att gå under kniven direkt.

Men den typen av tankegångar leder sällan någonstans. Enda lärdomen jag drar av detta är att jag ska välja operation om det blir någon nästa gång. Nu när ortosen är på och jag kan börja göra saker igen, som exempelvis styrketräna, gå kortare sträckor, följa med sambon för att handla, så är tillvaron inte så tokig trots allt. Imorgon börjar jag också jobba heltid.

Det känns faktiskt inte tungt alls för tillfället. Visst är det frustrerande att hela tiden vara hindrad när man lagar mat och diskar, men man lär sig sina små tricks ändå.

Något som å andra sidan var tungt var att höra om flygolyckan igår där Stefan Liv var ett av offren. Må du vila i frid, Stefan, vi kommer inte att glömma bort dig.

SemanticDave @ 2011-09-08 09:43:55 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

SIDA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16