semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Derbyvinst!

De kallar det visst inte för derby, de blåvita från Göteborg. Elfsborg är väl inte lika hett som GAIS eller ÖIS i den bemärkelsen. Men de kan ändå inte låta bli att kommentera när Elfsborg varit i farten (att Elfsborg förlorade stort mot Ålesund var tydligen något att glädja sig åt) och även om de inte säger det utåt tycks det som att matchen är otroligt viktig för dem. De blir så dryga när de vinner.

Det är det som gör mig mest nervös inför matcherna mot IFK. Att tvingas vara på den mottagande änden av ändlös dryghet. Så därför: tack Elfsborg för att ni besparade oss detta den här gången. Ett tack till domartrion är förstås också på sin plats för ingen hade protesterat om Elms mål hade dömts bort eller om Augustsson hade visats ut.

Påfallande ofta som Kejsar Augusts armbågar träffar motståndaren när han försöker slå sig fri. Knappast tillfälligheter och något som jag tyckt länge att han borde lägga ner. Verkligheten kommer ikapp och domarna kommer börja se det när det sker.

Men trots denna fula ovana är jag full av beundran för denne mittback. Stenhård och med en lysande timing. Matchvinnare i bägge ändar av planen. En ledare som visar vägen. Och precis en sådan typ som motståndarna hatar. Alla mästare behöver nog en sådan.

Elfsborg totaldominerade inledningsvis och jag väntade mig 2-0 men det kom aldrig. Man började slarva och bjöd in gästerna i matchen. 1-1 kom som ett brev på posten och det var snyggt. Som en Maltsev i bordshockey.

Sedan hände det trista. Sebastian Erikssons korsband gick av och det gjorde ont att se bilderna. Kanske påverkar min egen skada mina känslor här, men samtidigt är detta en spelare jag gillar. Man kan inte dissa honom bara för att han spelar i fel lag.

Pendeln svängde över till Elfsborgs fördel och med flyt kunde matchens gigant Anders Svensson göra 2-1, men inte trodde jag att det var klart där. Hannes Stiller skulle ju komma in och honom är jag livrädd för. Ytterligare en sådan spelare som är oförklarligt bra trots att han ser så begränsad ut. Som Jonas Wallerstedt.

Kvitteringen kom men jag kände på mig att det skulle dyka upp en chans till. Det gjorde det också, men först tvingades Covic till en snygg benparad. Och så kom då avgörandet. Augustssons vunna nickduell, Elms överarm och vänsterskott, ett perfekt avslut från nära håll precis där målvakten inte kan täcka. Protester från de blåvita förstås, men jag kan inte låta bli att njuta av att saker inte går deras väg. Elfsborg fick ju inte sin solklara stopptidsstraff i förra mötet, även om IFK-JO jämförde situationen med en filmning av Sana.

Men tre minuter återstod att spela och visst skulle det nu pumpas in höga bollar mot Stiller. Skulle Elfsborg stå pall? Ja, faktiskt, men det var på håret. Stiller nickade en retur i ribban, fick en spark i huvudet samtidigt och det är svårt att sia om hur den påverkade riktningen på nicken. Covic fladdrade men fick undan bollen och domaren blåste av.

Jag kippade efter andan. Med sådana matcher behöver man inte träna själv.

SemanticDave @ 2011-08-16 19:44:59 » Permalänk

fotboll elfsborg derby

Första veckan utan ortos...

...har löpt smidigt. Foten mår bra av att vara ute i det fria. Visserligen svullnar ankeln upp titt som tätt men cirkulationen bör komma igång så småningom. Tills dess kanske man skulle satsa på en kompressionsstrumpa? Underbenet tycks ha stannat på ett omfång på 36 cm vilket är 2 cm mindre än det högra. Högra benet ser väldigt starkt ut och jag tror aldrig jag har haft en så massiv lårmuskel.

"Kan du gå nu?" sade min snart fyraåriga brorson när han fick se mig utan ortos, på dagen nio veckor efter skadan. Ja, jag kan gå utan kryckor men det är en speciell stil eftersom jag inte kan vinkla foten mycket uppåt. Vänster ben pekar utåt sidan när jag går, som om knäet var stelopererat. Men jag försöker gå så mycket jag kan utan kryckor i lägenheten för att belasta så mycket som det går. Smärtgränsen är min riktlinje, men jag kan inte säga att jag nått den än.

Jag har testat motionscykeln vid ett tillfälle och tänkte göra detsamma under mina tre gymbesök denna veckan. Snart kommer också min balanskudde så att jag kan göra mer komplicerade balansövningar än att bara stå och blunda. Men balansera på ett ben ligger nog ett par veckor fram i tiden.

Det går framåt nu, och det känns riktigt bra!

SemanticDave @ 2011-08-15 16:22:18 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Nya milstolpar

Det här är andra ortosfria dagen och det börjar redan hända grejer. Jag går allt fler steg utan kryckor även om det jag gör inte går att kalla för gång. Nu kan man dock säga att jag går med kryckorna eftersom jag sätter ner höger krycka samtidigt som vänsterfoten och vänster krycka samtidigt som högerfoten. Jag belastar mer och mer.

Idag har jag för första gången på drygt åtta veckor gått runt på jobbet med en kaffekopp i ena handen. Det såg lite mer avslappnat ut så.

Foten och underbenet är fortsatt svullet men det får jag nog räkna med ett tag framöver. Vaden känns allt bättre efter överansträngningen.

SemanticDave @ 2011-08-10 12:30:41 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Nyvunnen frihet

Jag gick med kryckorna hela vägen hem från sjukgymnasten vilket måste motsvara cirka 2 kilometer. Väl hemma tog jag av ortosen och testade att gå med en krycka. Flytta fram vänster ben och sätt ner framför kroppen, flytta fram det högra bredvid det vänstra. Och så sedan utan krycka. Jag kan gå igen! Jag vågar belasta den svaga foten åtminstone hjälpligt. Jag kan dock fortfarande inte placera den rakt under kroppen på grund av svullnaden runt ankeln och den ännu strama senan. Men med nya strechingövningar tror jag det bara är en tidsfråga.

Annars är det balansträning som gäller som jag nämnde tidigare idag. Jag ska stå och blunda på en sådan här kudde.

Vänster underben mäter nu 38cm mot högers 39cm. Vänster lår mäter 57cm och det högra 58,5cm. Kanske har det vänstra underbenet svullnat upp något under dagen, men muskeln känns allt starkare.

SemanticDave @ 2011-08-08 13:00:44 » Permalänk

rehab avsliten hälsena balanskudde

Med vänsterfoten i sko

Återbesök hos sjukgymnasten för kontroll och nya övningar, ortos av och sko på. Inte mycket nytt egentligen, förutom mer rörlighetsträning och balansträning på kudde. Jag kan börja cykla försiktigt på motionscykel och gå i bassäng. Svullnaden kommer lätta med ökad belastning och smärtan i vaden är bara en överansträngning. Skönt.

Igår gick en liten kragbeklädd hund förbi med sin matte när vi skulle gå in i huset. Hunden tog en lång omväg runt min sambo för att sedan stanna och stirra nyfiket på mig. Det var tydligen spännande att se ett annat skadat djur.

SemanticDave @ 2011-08-08 09:40:46 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

SIDA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16