semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Rubykursen avklarad

Det blev ett VG på lab4 också, liksom på lab1 och lab2. Därmed bör det bli ett VG på hela kursen och sådant är ju alltid bra för egot. Det har varit ett nöje att prova på detta språk som för mig var helt nytt. Att byta ut for-loopar och foreach-slingor mot iteratorer var bekvämt, och språkets förmåga att arbeta mot arrayer uppskattades väldigt mycket.

Jag längtade inte tillbaka till min tillämpning av Apriori-algoritmen i PHP där jag hade lyckats med inte mindre än sex nästlade for-loopar.

Nu ser jag fram emot att testa Ruby på webben.

SemanticDave @ 2010-08-26 12:12:32 » Permalänk

ruby iteratorer arrayer loopar kurser

Unikt med lunchen i en AFC Bournemouth-påse?

Bara för att man går till jobbet i kavaj behöver man inte se helformell ut. Eftersom jag inte litade på att lunchlådan skulle undvika att öppna sig och därmed hälla köttfärssås på min laptop bar jag min lunch i en plastpåse. Den som låg överst härstammar från mitt och min kompis Manges besök i Bournemouth påsken 2009, då vi såg sydkustens näst största fotbollsstolthet (Portsmouth är den största) spela mot Brentford.

Det blev ett besök i supportershoppen vid det tillfället och då halsdukarna var slutsålda (jag samlar på fotbollshalsdukar) fick det bli en tröja istället. Även om Portsmouth är klubben i mitt brittiska fotbollshjärta (Elfsborg i det svenska förstås) känner jag starkt för Bournemouth sedan början av 90-talet.

For the record ska det väl också sägas att huvudmålet för vår resa den där påsken var Portsmouth och Fratton Park. Det var där nedanstående foto togs.

SemanticDave @ 2010-08-19 11:21:48 » Permalänk

fotboll bournemouth portsmouth resor

Att vässa en sökmotor

Ibland är det mer användarvänligt att erbjuda alternativ för sökförfining, eller avsmalning av sökningen, för användaren. Användaren kan få ett taggmoln presenterat som nedan, vilket kan fungera bra men det kan också förbättras.

När man klickat på en tagg kan taggar som den valda taggen förekommer tillsammans med presenteras, och ett klick på en ny tagg ger då träff på texter som har samtliga valda taggar. Delicious fungerar på detta sätt och samma princip gäller för TagGalaxy.

På sikt kan detta användas för att skapa kluster av texter när kritisk massa av texter har uppnåtts. Detta är ett av målen med denna blogg.

SemanticDave @ 2010-08-09 15:40:07 » Permalänk

taggar taggmoln sökförfining avsmalning klustring kluster

Stöd för specialtecken!

Den här algoritmen har jag roat mig en del med under våren och sommaren:

C1 ← init-pass(T)
F1 ← {f | fC1,f.count/nminsup};
for (k = 2; Fk-1 ≠ ∅; k++) do
Ck ← candidate-gen(Fk-1);
for each transaction tT do
for each candidate cCk do
if c is contained in t then
c.count++;
endfor
endfor
Fk ← {cCk | c.count/nminsup}
endfor
return F ← ∪k Fk;

Vilken algoritm rör det sig om? En hint (och en nödvändig referens på köpet) är att den är hämtad från en bok med ISBN 978-3-540-37881-5.

När man gör sådana här saker är det förstås bra om man kan skilja på em och i eftersom en kursivering i det här fallet inte handlar om en emfasifiering utan snarare om en visuell framhävning varför i skulle fungera bättre, men man kan ju inte få allt.

SemanticDave @ 2010-08-08 01:19:19 (uppdaterad 2010-08-27 11:22:42) » Permalänk

semantisk html algoritm specialtecken

Ut med openWYSIWYG, in med TinyMCE

Efter lite tester med openWYSIWYG framkom det snabbt att editorn skapade überful HTML-kod och därför åkte den ut med en gång. Sökandet efter en ny editor ledde mig till TinyMCE som är betydligt enklare att anpassa än exempelvis CKEditor.

Och den ger en mer semantisk HTML dessutom. Ut åker span med CSS-regler och in kommer em istället. br-taggen ersätts med avslutat stycke och påbörjat nytt stycke. Me like.

Edit: när jag skrev algoritmerna insåg jag att jag behövde skruva lite på editorn. sub-elementet får inte ligga direkt i pre-elementet varför jag måste placera ett code-element runtom. Nu får jag återigen valid kod i den här bloggen. Sådant gillas av en kodstrukturfascist som jag.

SemanticDave @ 2010-08-08 00:40:35 (uppdaterad 2010-08-26 14:53:16) » Permalänk

editor openwysiwyg tinymce ckeditor semantisk html valideringsproblem kodstruktur

SIDA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16