semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Allestädes närvarande

The Ubiquitous Web heter den nu. Den allestädes närvarande webben som vet tillräckligt mycket om oss för att ge oss precis det vi behöver just då och just där. Fast i sann marknadsföringsanda föreslår den förstås också saker som vi inte visste att vi behövde, eller saker som den tycker att vi borde behöva.

Efter att ha läst utmärkta böcker som The Googlization of Everything och iSpy (läs båda, är min rekommendation) har jag kastats mellan den positiva ytterligheten av total bekvämlighet till den negativa ytterligheten av total övervakning. Vill vi vara med i den digitala inkapslingen får vi betala vårt pris.

Webben ses av många som demokratisk. Här kan alla göra sin röst hörd, men teknologin som stöder webben gynnar de som har makt och pengar. En populär blogg kräver serverkapacitet, och den är inte gratis även om programvaran kan vara det.

I iSpy driver författaren en tes, eller egentligen mycket mer än en tes, om att interaktiviteten är asymmetrisk. Individer blir mer och mer transparenta för både offentliga och privata övervakningsagenter, samtidigt som de inte vet vilken information som samlas in eller hur den kan användas.

Men de vet inte tillräckligt mycket om mig än. När jag för jag vet inte vilken gång i ordningen utsattes för den irriterande reklambannern med texten "Vill du chatta och flirta" på NewsNow valde jag att inta ett annat perspektiv. Antingen vet de inte att jag är sambo och inte alls är intresserad av att chatta och flirta, eller så vet de att jag är sambo och tror att jag vill vara otrogen, vilket jag förstås inte vill.

De vet inte allt. Inte än.

SemanticDave @ 2012-01-26 16:45:47 (uppdaterad 2012-01-26 16:48:44) » Permalänk

övervakning ubiquitous web ispy googlization

SIDA 1