semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Hobbyastronomi

Jag har blivit mer eller mindre besatt av stjärnhimlen ända sedan jag skaffade Google Sky Map till mobilen. Jag blev så fascinerad av att Jupiter lyste så starkt och ett gammalt intresse väcktes till liv igen.

En lätt besvikelse av att inte kunna bevittna Jupiter-Venus-konjunktionen triggade ett teleskopköp. Det blev ett Skywatcher från Astrosweden. Med brännvidden 650mm och en 2x Barlowlins får jag till en maximal förstoring på 130x, vilket känns helt okej. Teleskopets max ligger på 260x.

I fredags fick jag första chansen att testa detta på riktigt då förutsättningarna var gynnsamma. För en gångs skull befann jag mig ute på landet med teleskop och molnfri himmel. Jag fick in en fin bild av den upplysta sidan av Venus, jag fick in en skarp bild av Mars och framförallt kunde jag se Saturnus och dess ringar. Ringarna var synliga redan vid 65x.

Eftersom jag fortfarande bor i en storstad ligger jag lågt med att beställa tillbehör, men för framtiden blir det förstås intressant att försöka få till 260x samt att använda lite olika filter för att kunna framhäva lite olika detaljer.

SemanticDave @ 2012-04-29 13:08:03 » Permalänk

hobbyastronomi teleskop skywatcher

SIDA 1