semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Fotbollsfans är som roligast i motgång

Eftersom jag för närvarande bor i Malmö och som alltid håller på Elfsborg går det inte en dag utan att jag funderar på kampen om förstaplatsen, om likheter och skillnader mellan klubbar och supportrar. Om vi börjar med det sistnämnda är det nog på sin plats att fastslå att jag, som tycker att jag är relativt objektiv, inte tror på att fotbollssupportrar kan vara helt objektiva.

Hur många gånger har vi inte ropat frustrerat efter en utebliven frispark för att sedan se på reprisen hur rätt domaren hade? Att se MFF-Elfsborg på plats var att uppleva en klagokör som vid varenda Elfsborgsfrispark protesterade högljutt och vid varenda MFF-frispark krävde en varning. När man inte sitter bland de sina blir upplevelsen rätt så lustig.

Så kommer då möjligheten att se Elfsborg hemma mot Mjällby från ståplatsläktaren. David Elm får inte en enda frispark på hela matchen, totalt utmobbad av domaren. I pressen finns det inte ett ord om detta. Borås Tidnings live-rapportering säger inget om detta. Kan min bild av situationen vara gulfärgad och påverkad av att jag står mitt i en klack på kortsidan? Ja, och kanske inte någon större mening med att hävda att MFF-supportrarna skulle vara värre.

Innan Elfsborg blev ett hot i toppen hade vi alltid trevliga uppladdningar med MFF Support. MFF var mitt andralag och de jag hoppades på skulle vinna guldet när Elfsborg prenumererade på tiondeplatsen.

Sådana saker förändras med rivalitet om placeringar i toppen. Den normalt sköna skånska kaxigheten känns numera dryg, och i ljusblå ögon uppfattas varenda gult försök att säga ifrån och göra en markering som gnäll. Men även jag tycker att Elfsborg gnäller. Inte så att MFF är bättre i det avseendet (särskilt när det handlar om den så otroligt trista konstgräsdebatten), men jag saknar ofta karaktären hos spelare som James Keene och Andreas Augustsson, och om vi beaktar spelare som inte längre spelar kommer förstås Mathias Svensson, Hasse Berggren och Johan Sjöberg högt på listan över spelare som aldrig gnäller.

Jag tycker MFF är bäst hittills i Allsvenskan. De har det bästa spelet som de kan variera beroende på vad som funkar och de verkar taktiskt drivna trots att tränaren uttrycker sig lite poetiskt oklart.

Jag tror att Elfsborg har en högre växel att lägga i, men frågan är om man har möjligheten att kombinera det fina spelet från föregående säsonger med effektivitet. Mot Kalmar blev det bara 3-0 trots att 6-0 nog hade varit mer rättvist.

Fansen är som roligast i motgång. Här tycker jag de ljusblå fansen tar hem förstapriset med hästlängder. Himmelriket döptes om till Mittenriket på Svenska Fans. Motgångar hanteras med humor, sarkasmer och ironi. I motgång är vi alla lika. Alla fotbollsfans som verkligen bryr sig om sin klubb har fått hantera motgång någon gång, och alla kan känna igen sig i andras motgångar.

En sak jag ogillar med ett Elfsborg i toppen är att alla motståndare förvandlas till rivaler. Varje match måste ju vinnas (det känns i varje fall så inför varje match). Allt blir så viktigt och små saker som påverkar matchens utgång kan antingen läggas till kittlande av nerver-kontot eller irritationskontot.

Det var lättare att har roligt i anslutning till fotbollsmatcher när Elfsborg var oförargligt.

SemanticDave @ 2012-07-30 16:00:01 » Permalänk

fotboll elfsborg mff

SIDA 1