semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Scour, en social söktjänst

I Firefox på jobbet har Google en enastående irriterande feature vid sökning i sökfältet längst upp till höger i webbläsaren. När man börjar titta i resultatlistan efter en sökning poppar till slut ett hjälpfönster innehållande relaterade söktermer upp. Detta är egentligen en ganska bra och intressant hjälpfunktion om det inte var så att det tar sin lilla tid för detta att ladda färdigt, och att den platshållare som sedan ska innehålla termerna av förståeliga skäl inte kan reservera den så långt okända höjden på elementet. Följden blir att när jag tittar igenom resultatlistan skjuts denna ner en bit och jag måste försöka hitta var jag var någonstans. Dagens i-landsproblem förvisso, men likväl irriterande när man vill ha ett snabbt resultat. Mest irriterande är att jag inte kan ändra på det utan att koppla in IT-avdelningen och det känns som ett lite väl trivialt och onödigt uppdrag för dem.

Så jag försökte hitta andra alternativa söktjänster och fann först den miljövänliga Growyn, som kändes väldigt korrekt att använda med tanke på att min arbetsplats satsar extra på hållbar utveckling, men jag har alltid varit lite extra svag för Scour. Scour är en metasöktjänst som arbetar socialt där medlemmarnas sökningar, pushningar och kommentarer används för att vässa sökresultatet. Scour skriver:

Scour's purpose is to bridge the gap between searchers and relevant results. By providing a platform for the user to vote and comment on relevancy, searchers connect with one another creating a true social search community, attained through innovative solutions to meet the needs of today's web searchers.

Detta är alltså en applikation som använder sig av kollektiv intelligens. En annan intressant feature som gör det lättare är att man kan lätt öppna en sida från sökresultatet i ny flik. Och så kan man nu äntligen också lägga till Scour som en av de valda söktjänsterna i sin sökruta i webbläsaren.

SemanticDave @ 2010-09-10 11:34:18 (uppdaterad 2010-09-10 11:53:10) » Permalänk

scour growyn webb 2.0 social sökning kollektiv intelligens

SIDA 1