semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Förbereder för ett liv utan ortos

6 veckor idag, 2 veckor kvar med ortosen och ny omvinkling. Är i neutralläge nu och det känns knappt att senan sträcks ytterligare. Återstår att se hur promenaden till ICA-butiken med paketutlämningen kommer kännas. Det är en kilometer dit.

Förra veckan gjorde jag kontrollmätningar av underben, lår och midja. Idag var det dags att se vad en veckas rehab åstadkommit. Vänster underben är nu nere på 36 centimeter på tjockaste stället, att jämföra med höger underben som ligger kvar på 38. Vänster underben har tappat en centimeter i omkrets på en vecka, vilket innebär att det är dags att steppa upp styrketräningen för dess muskler.

Vänster lår har växt i omfång med 0,7 centimeter och det högra med 0,5. Detta till följd av lårcurlen som jag nu lagt på ytterligare fem kilo på. Vänster lår mäter 53,7 centimeter i ospänt läge och höger lår 55,5. I spänt läge är skillnaden större; 56 mot 59.

Midjemåttet har märkligt nog minskat med en centimeter till 92. Vikten har dalat från 80 till 79,5 kilo.

Jag försöker nu förbereda för nästa steg i rehabiliteringen: att klara mig utan ortos. Jag tar av den så ofta jag kan och gör lite rörelser. Jag har tagit två bad i badkaret och det är inte helt enkelt att göra. Att kliva i och ur ett badkar utan att sätta ner vänsterfoten är en mindre konst i sig men likväl något jag måste klara av om två veckor. Varma bad bör också göra bra saker med svullnaden som fortfarande består i området runt skadan. På bägge sidor om senan fram till fotknölarna och på ankelns ovansida är foten fortfarande svullen.

Det är nu också dags att sova utan ortos. Egentligen skulle jag börjat göra det för två veckor sedan, men doktorn tyckte att risken var för stor att skadan skulle gå upp. Nu borde läkningen gått så långt att det är riskfritt, men jag blir ändå nervös av tanken. Jag har svårt att ligga still i sömnen.

Annars går förstås många tankar till Norge och de drabbade av det som hänt där. Det känns skönt att flera ledare har pratat om vikten att försvara demokratin. Följande Star Wars-citat dyker upp i skallen: Anakin, my allegiance is to the Republic, to democracy.

SemanticDave @ 2011-07-25 13:12:35 » Permalänk

rehab avsliten hälsena ortos

SIDA 1